Systema is een krijgskunst die van oorsprong uit Rusland komt. Net als bij vechtkunsten in Azië waren er in Rusland verschillende scholen en tradities, zoals bijvoorbeeld die van de kozakken. Rusland kende van oorsprong geen groot beroeps leger, dus in de oorlog werd er een beroep gedaan op de gewone inwoners. De trainingsmethoden van de verschillende krijgskunsten zijn hierdoor gevormd: ze moesten niet alleen effectief zijn op het slachtveld, maar ook de gezondheid bevorderen, uitdagend zijn en een speels karakter hebben.

Tijdens de communistische periode probeerde de regering de oude tradities te vernietigen, maar sommige systemen bleven in gebruik bij speciale eenheden van het Russisch leger. Deze systemen waren gericht op het leren functioneren en overleven in gevechtsomstandigheden. De grondleggers van onze stijl Systema werkten als militair bij de speciale eenheden.

Systema werd bekend toen Vladimir Vasiliev – een topleerling van Michael Ryabko,- naar Canada emigreerde en daar les ging geven in Systema. Het huidige Systema zoals wij dat onderwijzen heeft dus militaire wortels, maar is aangepast om ook bruikbaar te zijn voor de civiele zelfverdediging.