We trainen Systema als vechtsport, maar Systema is heel breed: het gaat over je eigen lichaam goed leren gebruiken en het ontwikkelen van de goede mindset. Het gaat over anderen fysiek en mentaal aankunnen, kunnen inschatten wat je kan en wat de beste opties zijn. Allemaal dingen die je ook op andere gebieden helpen optimaal te functioneren.

 

TIjd, plaats, kosten
Contact

Geweldsbeheersing en zelfverdediging

Systema is veelzijdig toepasbaar (gezondheid, omgaan met werkstress, betere houding et cetera), maar is ontstaan vanuit de noodzaak om je te kunnen verweren tegen geweld. Daarom is Systema geschikt voor iedereen die zich met zelfverdediging en geweldsbeheersing wil bezig houden, inclusief professionals.

Situatietraining

Het doel van de training is dat je je in zoveel mogelijk situaties kan redden: iemand probeert je vast te grijpen, iemand geeft je een stoot, twee aanvallers komen op je af en een heeft misschien een mes (tijdens de training werken we met trainingsmessen).

De beste manier van trainen voor zulke situaties is het trainen van allerlei mogelijke situaties. Daarbij blijft het noodzakelijkerwijs natuurlijk wel altijd een trainingssituatie. Om te zorgen dat het ook leerzaam is en niet alleen maar heel erg moeilijk (wat een aanval op volle snelheid is), maken we gebruik van ‘slow-sparring’.
Slow sparring komt er eigenlijk op neer dat de snelheid (en intensiteit) wordt aangepast aan je niveau: hoe beter je bent hoe sneller en reëler je wordt aangevallen.

Geen technieken maar wat dan wel?

Om leren gaan met geweldadige situatie is het doel van de training, maar we verwachten natuurlijk niet dat je dat ‘zomaar’ kan. Bij Systema Vasiliev wordt er niet getraind op basis van technieken, omdat technieken altijd hetzelfde zijn en ieder persoon en iedere situatie juist anders is. In plaats hiervan richten we ons in de training op het ontwikkelen van de combinatie van fysieke en mentale eigenschappen die je nodig hebt voor zelfverdediging en geweldsbeheersing (attribute development). Zoals het ontwikkelen van het gevoel en de kennis die je nodig hebt om mensen naar de grond te krijgen, de kunst om je te verdedigen zodat je aanvaller het te laat doorheeft om zijn of haar aanval aan te passen en het werken met de kracht en richting van je aanvaller.

Basisprincipes: gewoon goed en gezond bewegen

Helemaal aan de basis ligt het idee dat het in de eerste plaats belangrijk is om goed en gezond te kunnen bewegen. Het gaat dan hierbij om zaken als ademhaling, de juiste spanning, houding en effectief bewegen. Systema wordt dan ook wel eens Russisch yoga genoemd: iedere les beginnen we met een half uur aandacht voor deze basisprincipes onder de noemer ‘systema health’.

Systema Vasiliev

Net als karate en aikido heeft Systema een aantal verschillende stromingen, wij trainen Vasiliev Systema en zijn ook aangesloten en terug te vinden op de website van Vladimir Vasiliev: www.russianmartialart.com .